Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki na ciepło, z serem bałkańskim

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

łodych, małych ziemniaczków 15-20
plasterki chudego boczku wędzonego 2-3
liści sałaty (użyłam czerwonej karbowanej) kilka
g sera bałkańskiego 100
pęczka koperku 1/2
sól, pieprz mielony do smaku:
ocet winny kilka łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki na ciepło, z serem bałkańskim

Ziemniaki umyć, ew. oskrobać, ugotować. Po przestudzeniu poprzekrawać na połówki albo ćwiartki. Sałatę i koperek opłukać i dokładnie osączyć. Boczek pokroić w kostkę albo paseczki, zrumienić na rozgrzanej patelni, przełożyć na talerz a do wytopionego tłuszczu dodać olej i podsmażyć na złoto ziemniaki. Pod koniec smażenia dodać z powrotem boczek i posiekaną w kosteczkę cebulę, smażyć chwilkę aż ta się zeszkli. Doprawić solą i pieprzem. Na talerzach rozłożyć po trochu sałaty, na to ziemniaki. Na gorącą patelnię z tłuszczem po smażeniu wlać ocet zmieszany z 3 łyżkami wody a gdy zawsze i nieco odparuje polać tym sosem sałatkę. Posypać pokruszonym serem i listkami koperku. Podałam z konfiturą żurawinową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania67 09.05.2011 08:29
Wypróbuję na pewno:)
Izabela/bella81 22.02.2011 00:14
smacznie wyglądają
Sarenka 07.12.2010 21:23
Mniam mniam :)
bietka 12.10.2010 11:39
Warto by spróbować:)
bogumiła3 20.09.2010 16:44
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak