Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z pieczarkami i bakłażanem

5.0
(23)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż do risotto 200 g
cebula 1 szt
marchewka 1 szt
bakłażan 1/2 szt
pieczarki 150 g
ząbki czosnku 2-3 szt
natka pietruszki 2 łyżki
oliwki czarne Smak 40 g
wino białe wytrawne 150 ml
bulion warzywny 500 ml
oliwa 1-2 łyżki
masło 2 łyżki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z pieczarkami i bakłażanem

Kroki postępowania

1
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebule i marchewkę. Gdy cebula się lekko zeszkli dodajemy pokrojone w ćwiartki lub plasterki pieczarki, bakłażana pokrojonego w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy ok. 5 minut po czym dodajemy masło. Gdy masło się rozpuści do warzyw wsypujemy ryż i smażymy kilka minut (ok. 3-5 minut).
Krok 1 - Risotto z pieczarkami i bakłażanem foto
2
Wszystko podlewamy białym winem i pozostawiamy do wchłonięcia wina przez ryż od czasu do czasu mieszając. Zmniejszamy palnik i stopniowo dodajemy bulion (jeśli nie macie ugotowanego bulionu można rozpuścić kostkę rosołową warzywną lub grzybową). Na początek wlewamy ok. 1/3 bulionu. Przykrywamy pokrywką i gotujemy. Po ok. 5 minutach (bulion powinien się wchłonąć) wlewamy kolejną porcję i następną po kolejnych 5 minutach
Krok 2 - Risotto z pieczarkami i bakłażanem foto
3
Ryż powinien gotować się ok. 15-18 minut. Po tym czasie dodajemy oliwki, natkę pietruszki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Mieszamy nasze risotto i zdejmujemy patelnię z palnika i przykrytą odstawiamy na ok. 5 minut żeby ryż wchłonął resztę płynów.

Risotto z pieczarkami i bakłażanem podajemy ciepłe.
Krok 3 - Risotto z pieczarkami i bakłażanem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 28.05.2015 08:36
risotto mniam
dollce 18.04.2015 20:27
Smakowite :)
dodi 17.04.2015 08:59
pyszne jedzonko
Malinka 16.04.2015 19:45
Jak zwykle...człowiek się robi głodny od samego patrzenia :)
wwwiolka 16.04.2015 15:11
Bardzo fajny przepis.
bertpvd 16.04.2015 15:10
pięknie podane Risotto !
Aleksandra/Olcia 16.04.2015 14:48
pięknie podane,wygląda bardzo smakowicie
Wiktoria29 16.04.2015 14:04
świetnie podane, wersji z bakłażanem jeszcze nie jadłam
Monika-twin 16.04.2015 13:26
uwielbiam risotto.
Franciszek 16.04.2015 12:12
Pięknie podane
Asik32 16.04.2015 12:10
jak ładnie ułożone to risotto:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak