Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe sushi

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

nori 4 arkusze
ryż do sushi 2 szklanki
woda mineralna 2,3 szklanki
ocet ryżowy 2 łyżki
cukier 2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
papryka czerwona 1/2 sztuki
ogórek zielony 1/2 stuki
łosoś wędzony plastry 15 dag
tuńczyk w sosie własnym 4 łyżki
wasabi 1 łyżka
imbir marynowany 8 plastrów

Porada

Składniki możemy dodawać dowolne według własnego smaku.

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe sushi

Ryż zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 30 minut ( w tym czasie zmieni kolor na mlecznobiały). Ryż odcedzamy i bardzo dokładnie płuczemy. Następnie przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą, dodajemy cukier, sól, ocet ryżowy. Gotujemy wszystko przez 15 minut i wyłączamy ogień, przykrywamy garnek przykrywką i zostawiamy do przestygnięcia. Gdy ryż wchłonie nadmiar płynu możemy przełożyć go do miski i czekać aż będzie chłodny. Na macie bambusowej układamy arkusz nori, smarujemy go ryżem zostawiając przy jednym brzegu 2 centymetry nieposmarowane. Przy drugim brzegu układamy słupki ogórka i na całości arkusza nori cienkie plastry wędzonego łososia. Zwijamy wszystko w rulon za pomocą maty bambusowej. Z kolejnym arkuszem postępujemy w ten sam sposób. Chłodzimy i podajemy pokrojone na małe części z dodatkiem wasabi oraz marynowanego imbiru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 06.10.2016 20:45
ale pysznosci
Katarzyna59 23.05.2015 21:34
super, extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak