Przepis i sposób przygotowania na: Pizza tradycyjna
Kroki postępowania
1. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Wlać do misy a następnie dodać sól, cukier, olej i wymieszać łyżką do rozpuszczenia się składników. Ciągle mieszając stopniowo dodawać mąkę, gdy ciasto będzie robiło się gęste trzeba dokończyć wyrabianie ręką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
2. Przygotować sos pomidorowy. Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z pozostałymi składnikami. Całość dokładnie wymieszać.
3. Wrośnięte ciasto podzielić na 3 części (mogą być 2) i pięścią ugnieść placki (wielkość dowolna) .Na wysmarowaną tłuszczem blachę układać placki.
4. Na środku każdego placka wyłożyć kolejno składniki - sos oraz dowolne składniki, wg uznania. U mnie sos, pieczarki, szynka, papryka, pomidor i tarty żółty ser. Piec około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni.