Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BINLADENKI - KEBABIKI

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mleko ciepłe 1,5 szkl
mąka pszenna 4 szkl
olej 0,5 szkl
żółtko jajek 4 szt
drożdże świeże 70 gram
cukier 2 łyżki
sól 0,5 łyżki

Farsz

filet z kurczaka 500 gram
cebula 1 szt
pieczarki 200 gram
kapusta pekińska 0,5 główki
kukurydza w puszce 0,5 puszki
ogórki konserwowe 5 szt
papryka czerwona 1 szt
przyprawa gyros
Papryka ostra mielona Prymat
sól
pieprz

Dodatkowo

olej do smażenia
sos czosnkowy

Przepis i sposób przygotowania na: BINLADENKI - KEBABIKI

Kroki postępowania

1
1/ Drożdże pokruszyć do miseczki i rozetrzeć z cukrem, oddać 2 łyżki mąki i pół szklanki mleka. Dobrze rozprowadzić, przykryć ściereczką i odstawić na ok 10 min, żeby zaczyn ruszył. Do większej misy przesiać mąkę, dodać żółtka, sól, olej, pozostałe mleko i zaczyn. Dokładnie wymieszać i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia ilości.
Krok 1 - BINLADENKI - KEBABIKI  foto
2
2/ Filet pokroić w drobną kostkę, oprószyć przyprawą do gyrosa i podsmażyć na odrobinie oleju, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i pieczarki a następnie paprykę. Doprawić przyprawami i smażyć do miękkości. Wystudzić. Kapustę poszatkować, ogórki pokroić również w drobną kostkę i wymieszać z usmażonym mięsem, dodać kukurydzę i dobrze wymieszać.
Krok 2 - BINLADENKI - KEBABIKI  foto
3
3/ Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i odrywać po kawałku jak na pączki, na środek kłaść trochę farszu i zlepiać. Ulepione kebabiki przykryć ścierką i odczekać jeszcze kilka minut aż lekko urosną i staną się lekkie. Wrzucać na rozgrzany, głęboki tłuszcz i smażyć na złoty kolor. Osuszyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podawać z sosem czosnkowym.
Krok 3 - BINLADENKI - KEBABIKI  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 15.04.2015 12:29
a co to za nazwa?
Ada-Gaba 14.04.2015 21:43
świetna przekąska
wwwiolka 14.04.2015 21:14
Bardzo fajny przepis.
Hrabina w kuchni 14.04.2015 20:43
Pyszności :)
bietka 14.04.2015 20:29
pomysłowe i smaczne :)
cukiereczek 14.04.2015 20:12
bardzo pyszna przekąska na towarzyskie spotkanie
Smaczna_B 14.04.2015 19:47
fajna nazwa , zachęcająca do konsumowania
Barbara777 14.04.2015 19:22
ciekawy przepis
Internetowa Kuchnia 14.04.2015 19:16
świetny pomysł, gratuluję ;)
Czyki 14.04.2015 17:46
Smacznie wyglądają:)
Aleksandra/Olcia 14.04.2015 17:13
super propozycja,czy próbowałaś piec je w piekarniku?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak