Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół i mięsko z rosołu

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Rosół

udziec z indyka 300 g
podudzia z kurczaka 1 szt
karkówka 400 g
mięso wołowe 300 g
woda 3 l
ząbki czosnku 2 szt
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
kostka rosołowa 2 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat kilka ziaren
marchewka 2 duże szt
seler 1/2 szt
pietruszka 1 szt
cebula biała 1 szt
Kurkuma mielona Prymat 1 szczypta
sól do smaku
makaron nitki
natka pietruszki do smaku
koperek do smaku

Przyprawy do mięska z rosołu

Czosnek suszony Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Majeranek suszony Prymat do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
Kurkuma mielona Prymat do smaku
olej do smażenia

Porada

Usmażone mięso jest doskonałe na drugie danie podawane z ziemniakami i ulubioną surówką.

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół i mięsko z rosołu

Kroki postępowania

1
Mięso wołowe podzielić na pół i karkówkę na 3-4 kawałki. Wszystkie mięsa: wołowe, karkówkę, z indyka i z kurczaka umyć. Włożyć do garnka i zalać wodą (3 l). Gotować bez przykrycia na wolnym ogniu.
Krok 1 - Rosół i mięsko z rosołu foto
2
Opiec na palniku (z podłożoną blaszaną podkładką) obrane warzywa: cebula, seler, marchewki, pietruszka.
Krok 2 - Rosół i mięsko z rosołu foto
3
Ząbki czosnku przekroić na poł i dodać do gotującej się wody z mięsem, wrzucić też liście laurowe, kostkę rosołową z kury i kostkę rosołową wołową, ziarna pieprzu.
Krok 3 - Rosół i mięsko z rosołu foto
4
Jak woda z mięsem zewrze dodać marchewki (jeśli są małe to dać 4 sztuki całe a jeśli są duże to przeciąć na pół), kawałek selera, pietruszkę i cebulę.
Krok 4 - Rosół i mięsko z rosołu foto
5
Po półtorej godziny dolać do garnka 1 szklankę zimnej wody. Rosół w sumie gotować ok. 2 godziny aż mięso i warzywa będą miękkie (udziec z indyka można wyjąć po 1,5 godziny gdyż będzie już miękkie i żeby się nie rozpadło). W trakcie gotowania sitkiem zbierać powstałe „szumowiny”. Pod koniec gotowania dodać kurkumę i sól. Rosół podawać z ugotowanym makaronem. Rosół posypać koperkiem oraz natką pietruszki świeżą, mrożoną lub suszoną.
Krok 5 - Rosół i mięsko z rosołu foto
6
Po ugotowaniu rosołu wyjąć mięso łyżką cedzakową na talerz. Posypać je czosnkiem granulowanym, pieprzem czarnym mielonym, majerankiem, ziołami prowansalskimi i kurkumą (opcjonalnie). Dać mięso na rozgrzany olej, podlać odrobiną rosołu i dusić pod przykryciem ok. 10 minut z każdej strony. Po usmażeniu można dać na mięso łyżkę masła aby było soczyste.
Krok 6 - Rosół i mięsko z rosołu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 29.09.2016 10:56
Taki rosołek lubię
Margo1 15.04.2015 21:07
Apetyczny rosołek
mzap88 14.04.2015 15:24
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak