Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek Wielkanocne jajo marcepanowe

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
masło 20 dag
żółtko jajek 2 sztuki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
cukier waniliowy 16 g
cukier drobny 3/4 szklanki
sól szczypta

Przełożenie

marmolada 1 szklanka
likier z czarnej porzeczki 2 łyżki

Dekoracja

marcepan 40 dag
barwnik spożywczy do ciast kolorowe
płatki migdałowe

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek Wielkanocne jajo marcepanowe

Kroki postępowania

1
Ciasto: Mąkę pszenną przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrami oraz żółtkami, dodać posiekane zimne masło, siekaczem do ciasta kruchego połączyć składniki a potem szybko zagnieść ciasto.Podzielić na dwie równe części. Rozwałkować przez papier pergaminowy, dzięki temu nie będzie kleić się do wałka, gotowym szablonem z tektury-ja robiłam własnoręcznie gdyż nie miałam gotowej formy, o kształcie jajka wyciąć nożykiem dwie identyczne pisanki, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem.W cieście porobić dziurki widelcem.
Krok 1 - Mazurek Wielkanocne jajo marcepanowe foto
2
Piec w nagrzanym do 190*c piekarniku około 15 minut. Wyjąć ostudzić.
Krok 2 - Mazurek Wielkanocne jajo marcepanowe foto
3
Przełożenie: Marmoladę lekko podgrzać wymieszać z wiśniowym lub porzeczkowym likierem rozsmarować na jednej pisance, przykryć drugą kruchą pisanką na wierzchu również rozsmarować cienko marmoladę
Krok 3 - Mazurek Wielkanocne jajo marcepanowe foto
4
Dekoracja: 25 dag marcepanu zabarwić na żółty kolor-ilość barwnika zależy od efektu jaki chcemy uzyskać, zagnieść całość na jednolitą masę , rozwałkować na cienki placek przez pergamin,przykryć całą pisankę , nadmiar masy odciąć po bokach cienkim nożykiem.
Krok 4 - Mazurek Wielkanocne jajo marcepanowe foto
5
Resztę marcepanu zabarwić na pozostałe kolory , udekorować mazurka.
Krok 5 - Mazurek Wielkanocne jajo marcepanowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Damiano
Damiano 27.04.2015 09:09
wygląda bombowo
Hrabina w kuchni 14.04.2015 20:52
Bardzo ładne jajko :)
bogusia 82 14.04.2015 19:27
Śliczny :)
agataw1990 14.04.2015 18:05
Prawdziwe arcydzieło:)
Janina 14.04.2015 16:22
Piękny i smaczny;)
tomek18 14.04.2015 16:15
pracy przy nim napewno sporo ale za to jaki piękny wyszedł:)
ada.la 14.04.2015 15:50
uroczy deserek
Ola1young 14.04.2015 15:42
wspaniały deser ,mniammmmm :)
Monika-twin 14.04.2015 14:16
pieknie wyglada.
Skotka 14.04.2015 13:39
Jest śliczny:)
Anna69 14.04.2015 13:25
Wspaniale wygląda, musiał być pracochłonny.
iskierka.ag 14.04.2015 12:29
Jest naprawdę piękny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak