Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwica z dorsza z duszonymi warzywami

5.0
(24)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki na polędwice z dorsza

polędwica z dorsza 260 g
sól
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
cytryna 1/2 szt
oliwa
kiełki

Składniki na duszone warzywa

seler naciowy 2 łodygi
fenkuł 1/2 szt
por (biała część) 1 szt
marchewka 1 szt
cebula czerwona 1/2 szt
oliwa 2 łyżki
sos sojowy 2 łyżki
Musztarda francuska Prymat 1 łyżeczka
kapary całe Smak 1 łyżeczka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Dodatkowo

ocet balsamiczny 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica z dorsza z duszonymi warzywami

Kroki postępowania

1
Przygotowanie duszonych warzyw:
Marchewkę obieramy i kroimy w drobne słupki. Pora, cebulę i selera naciowego kroimy w plasterki. Koper włoski pozbawiamy zielonych łodyżek (odkładamy je wykorzystamy je do dekoracji), a z połowy bulwy usuwamy twardą środkową część, a resztę kroimy w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy warzywa i dusimy pod przykryciem ok. 5-7 minut. Następnie dodajemy do warzyw sos sojowy i musztardę francuską, kapary i dusimy do miękkości. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 1 - Polędwica z dorsza z duszonymi warzywami foto
2
Przygotowanie polędwicy z dorsza:
Polędwicę z dorsza płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na dwie równe części. Skrapiamy sokiem z ½ cytryny i oliwą z oliwek. Posypujemy solą i grubo mielonym pieprzem. Rybę chowamy do lodówki na 15-20 minut.

Rozgrzewamy patelnię z grubym dnem (można dodać odrobinę oliwy) i smażymy rybę po 5-6 minut z każdej strony.
Krok 2 - Polędwica z dorsza z duszonymi warzywami foto
3
Na drugiej patelni redukujemy ocet balsamiczny do konsystencji syropu.

Na talerzu układamy nasze duszone warzywa. Na warzywach kładziemy usmażoną polędwicę z dorsza, na której układamy kiełki cebuli. Dekorujemy gałązkami kopru włoskiego i sosem z octu balsamicznego.
Krok 3 - Polędwica z dorsza z duszonymi warzywami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 15.04.2015 22:07
Wygląda cudownie
caralajna 14.04.2015 20:42
wygląda świetnie
R'n'G Kitchen 14.04.2015 10:25
Obłędnie podana! Mniam!
iskierka.ag 14.04.2015 10:12
Bardzo ładnie wygląda :)
wyattearp 14.04.2015 10:08
chętnie spróbuję
bertpvd 14.04.2015 09:22
piękna rybka:)
Maridka19 14.04.2015 08:50
Pyszniutkie bardzo :)
Malinka 14.04.2015 08:39
Od samego patrzenia na to smaczne danie człowiek robi się głodny :)
Kuchnia Marty 14.04.2015 08:03
@erym, dziękuję za miłe słowa ale to nie dla mnie :)
Pani Domu 14.04.2015 07:19
pyszny sposób na rybę
Ola1984 14.04.2015 07:04
Fajne danie :)
Barbara13 13.04.2015 23:58
Pysznie,moje smaki
erym 13.04.2015 23:36
arcydzielo kulinarne, marsz do Master Chefa :)
Wafelek2601 13.04.2015 23:26
Pyszne danie
katerinaJ 13.04.2015 22:23
Pieknie podane, oj pięknie.
Gracer 13.04.2015 21:43
smaczny zestaw
Katarzyna59 13.04.2015 21:36
fantastyczna
ilka01 13.04.2015 21:16
wygląda bardzo apetycznie :)
pajbek 13.04.2015 21:15
Pyszna :-)
wwwiolka 13.04.2015 20:43
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak