Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka wegetariańska

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 8
makaron rurki 30 (ugotowany)
pieczarki 30 dag
marchew 1
cebula 1
seler korzeniowy 1
papryka czerwona 1
ser żółty 30 dag
kasza jęczmienna 1 woreczek
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka wegetariańska

Kroki postępowania

1
Oczyszczamy pieczarki i kroimy je na mniejsze kawałki lekko je podsmażamy na patelni , pod koniec smażenie dodajemy pokrojoną cebulę , startą marchewkę ,starty sekel oraz pokrojoną paprykę. Dusimy całość przez około 10 minut. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Krok 1 - Zapiekanka wegetariańska foto
2
Następnie układamy warstwę ziemniaków pokrojonych w plastry ,ziemniaki wcześniej gotujemy na to warstwę pieczarek z warzywami następnie makaron ugotowany. Na to dajemy warstę ugotowanej kaszy jaglanej.
Krok 2 - Zapiekanka wegetariańska foto
3
Wszystkie czynności powtarzamy do skończenia się wszystkich składników . Na sam koniec dajemy warstwę sera żółtego oraz warstwę pokrojonych w plastry ziemniaków.
Krok 3 - Zapiekanka wegetariańska foto
4
Wierzch zapiekanki polewamy sosem beszamelowym.
Wykonanie sosu beszamelowego:
3 łyżki masła rozpuszczamy na patelni dodajemy 3 łyżki mąki i lekko podsmażamy na koniec dodajemy około 2 szklanki mleka oraz sól i pieprz . Wszystko energicznie mieszamy i gotujemy około 5 minut.
Krok 4 - Zapiekanka wegetariańska foto
5
Gotową zapiekankę wstawiamy do piekarnika na 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 5 - Zapiekanka wegetariańska foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania67 13.04.2015 19:05
Musi być pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak