Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia IV, odc. 32: Pieczony okoń w plastrach boczku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

okoń 2 tuszki
boczek kilka plastrów
ziemniaki młode 6-8 szt.
Kapusta kwaszona z marchewką
cytryna 1 szt.
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
olej rzepakowy
masło 4 łyżki
Kminek cały Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat

Porada

Kminek świetnie pasuje do kapusty. Jeżeli chcemy wydobyć z kminku jeszcze więcej aromatu możemy go uprażyć na patelni. Dodatkowo możemy również zaostrzyć smak kapusty dodając do prażonego kminku szczyptę chili pieprz cayenne.

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia IV, odc. 32: Pieczony okoń w plastrach boczku

Kroki postępowania

1
Ryby dokładnie czyścimy i obcinamy płetwy. Oprószamy w środku przyprawą do ryb.
Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 32: Pieczony okoń w plastrach boczku foto
2
Do środka wkładamy po łyżce masła i owijamy okonia w plastry boczku. Na patelnię wlewamy łyżkę oleju rzepakowego i układamy na rozgrzany olej okonia. Smażymy po ok. 1 minuty z każdej strony.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 32: Pieczony okoń w plastrach boczku foto
3
Następnie przekładamy rybę do naczynia żaroodpornego. Ugotowane młode ziemniaki kroimy na pół i wrzucamy na patelnię po okoniu. Ziemniaki posypujemy przyprawą do ziemniaków.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 32: Pieczony okoń w plastrach boczku foto
4
Podsmażone przez krótki czas ziemniaki dokładamy naczynia obok ryby i pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 32: Pieczony okoń w plastrach boczku foto
5
Wrzucamy kminek do suchego garnka i przez chwilę go prażymy, dokładamy masło oraz chili pieprz cayenne, a następnie dokładamy kapustę. Dusimy kapustę przez minimum 20 minut.
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 32: Pieczony okoń w plastrach boczku foto
6
Na talerzu układamy rybę z ziemniaczkami i kapustą. Na wierzch ścieramy skórkę z cytryny, skrapiamy sokiem z cytryny oraz sosem powstałym w trakcie pieczenia.

Krok 6 - Przepis dnia IV, odc. 32: Pieczony okoń w plastrach boczku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 06.04.2017 15:02
bardzo smaczna ryba ładnie podana
IZABELA29 18.11.2016 19:00
Doskonale przygotowane
IZABELA29 18.08.2016 19:33
pyszna rybka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak