Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 3 szkl
mąka 2 łyzki
mąka ziemniaczana 4 łyżki
cukier 1 szkl
jajko 4 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 4 łyzki
margaryna 20 dag
woda 1 szkl

Sernik

twaróg zmielony 400 g
jajko 2 szt
cukier 5 łyżek
cukier wanilinowy
margaryna 100 g
budyń śmietankowy 1 op
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Babka

Kroki postępowania

1
Białka ubić z cukrem , dodać żółtka . Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy . Margarynę roztopić ostudzić i wlać na przemian z wodą.
Ciasto podzielić na dwie części i jedną wymieszać z kakao a drugą z 2 łyżkami mąki.
Krok 1 - Babka  foto
2
Margarynę utrzeć z jajkami i cukrem dodać po łyżce sera i proszek budyniowy.
Krok 2 - Babka  foto
3
Formę keksową lub formę na babkę wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać partiami łyżką każdy rodzaj ciasta. Ciasto piec około godziny w temp 160 stopni,
Krok 3 - Babka  foto
4
Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Krok 4 - Babka  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Cranberry 14.04.2015 22:01
Pysznosci :)
Mama niejadka 14.04.2015 10:43
Super babka
Janina 13.04.2015 15:38
Fajna babka;)
irenka 13.04.2015 13:54
pyszna babka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak