Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa wiosenna z pokrzywy

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

młoda pokrzywa 3 szkl
ziemniaki 4 szt
marchewki 2 szr
cebula 1 szt
ząbki czosnku 4 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Ziele angielskie mielone Prymat 1/2 łyżeczki
śmietana 18 proc 3 łyżki
oliwa 2 łyżki
woda 1 l
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa wiosenna z pokrzywy

Pokrzywę blanszujemy ,osączamy. Ziemniaki i marchew obieramy ,myjemy i kroimy w kostkę. W garnku gotujemy wodę z liśćmi laurowymi ,zielem angielskim ,solą. Dodajemy warzywa ,gotujemy na małym ogniu 20 min. Pokrzywę kroimy w paski i wraz z posiekaną cebulą i czosnkiem podsmażamy na oliwie. Następnie przekładamy do garnka z warzywami ,dodajemy majeranek i gotujemy jeszcze 5 min. Zdejmujemy z ognia ,zabielamy śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iskierka.ag 13.04.2015 12:36
Ciekawy przepis, na pewno ma dużo witamin.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak