Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomidorowe naleśniki z mięsem mielonym zapiekane pod beszamelem

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

naleśniki

przecier pomidorowy 250 g
mleko 1,5 szklanki
woda 1 szklanka
jajko
mąka 2,5 szklanki
cukier szczypta
sól duża szczypta
olej 2 łyżki

farsz

mięso mielone 600 g
cebula 1 duża szt
sól i pieprz
oregano
przecier pomidorowy 250 g
ser żółty starty 2 garście

beszamel

masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
mleko 1,5 szklanki
sól i pieprz
Gałka muszkatołowa mielona Prymat

dodatki

olej do smażenia
ser żółty starty do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Pomidorowe naleśniki z mięsem mielonym zapiekane pod beszamelem

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie zmiksować. Usmażyć naleśniki.
Krok 1 - Pomidorowe naleśniki z mięsem mielonym zapiekane pod beszamelem foto
2
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Krok 2 - Pomidorowe naleśniki z mięsem mielonym zapiekane pod beszamelem foto
3
Następnie pokrojoną cebulę zeszklić na oleju. Dodać mięso mielone i smażyć aż mięso zmieni kolor. Następnie mięso doprawić solą, pieprzem i oregano oraz dodać przecier pomidorowy. Smażyć jeszcze ok 10 minut często mieszając aby składniki się połączyły.
Krok 3 - Pomidorowe naleśniki z mięsem mielonym zapiekane pod beszamelem foto
4
Farsz przestudzić i dodać starty ser, wymieszać.
Krok 4 - Pomidorowe naleśniki z mięsem mielonym zapiekane pod beszamelem foto
5
Następnie na każdy naleśnik nałożyć ok 3 łyżki farszu i zwinąć w rulon.
Krok 5 - Pomidorowe naleśniki z mięsem mielonym zapiekane pod beszamelem foto
6
Nadziane naleśniki przekroić na pół i ułożyć pojedyńczą warstwę w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym (ja rozłożyłam na dwa naczynia).
Krok 6 - Pomidorowe naleśniki z mięsem mielonym zapiekane pod beszamelem foto
7
Przygotować sos beszamelowy. Na patelni roztopić 2 łyżki masła, następnie dodać 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Wlać 1,5 szklanki mleka doprawić solą, gałką muszkatołową i odrobiną pieprzu. Sos gotować cały czas mieszając aż zgęstnieje. Gotowym sosem polać naleśniki ułożone w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu posypać niewielką ilością startego żółtego sera.
Krok 7 - Pomidorowe naleśniki z mięsem mielonym zapiekane pod beszamelem foto
8
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20 minut. Z podanych składników wyszło mi 9 naleśników, farszem nadziałam 7 a pozostałe 2 zniknęły w nieznanych okolicznościach :)
Krok 8 - Pomidorowe naleśniki z mięsem mielonym zapiekane pod beszamelem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Damiano
Damiano 02.06.2015 09:17
bardzo smaczne
Beatris 13.04.2015 16:23
Apetyczny obiadek:)
fotoviderek 13.04.2015 11:55
Takie naleśniki lubię :)
Alex_M 13.04.2015 08:59
lubię takie dania :)
zabcia117 13.04.2015 06:06
Ciekawy przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak