Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowe ciasteczka

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasteczka

mąka pszenna 300 gram
cukier puder 50 gram
jajko 1 szt.
margaryna 120 gram
cytryna 1 szt.

lukier

cukier puder 2 łyżeczki
gorąca woda 1 ml
barwnik spożywczy do ciast

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowe ciasteczka

Kroki postępowania

1
Cytrynę umyć, sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę. Z połowy wycisnąć sok
Krok 1 - Cytrynowe ciasteczka foto
2
Na stolnicę wysypać mąkę, dodać posiekaną miękką margarynę oraz startą skórkę z cytryny, sok, cukier puder i jajko. Całość zagnieść, następnie owinąć w folię i umieścić na godzinę w lodówce
Krok 2 - Cytrynowe ciasteczka foto
3
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wycinać ciasteczka
Krok 3 - Cytrynowe ciasteczka foto
4
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 15 minut w temp. 180 stopni
Krok 4 - Cytrynowe ciasteczka foto
5
Cukier puder mieszamy z gorącą wodą i smarujemy tym ciasteczka. Można użyć barwników
Krok 5 - Cytrynowe ciasteczka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak