Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drobiowa galaretka

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 1,5 kg
marchew 1 sztuka
seler 1/2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 2 liście
ziele angielskie 3 sztuki
jajko ugotowane na twardo 3 sztuki
groszek konserwowy 1/2 puszki
Żelatyna wieprzowa Prymat 50 g
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Drobiowa galaretka

Kroki postępowania

1
Kurczaka myjemy dzielimy na mniejsze porcje, wkładamy do garnka zalewamy zimną wodą-tyle aby przykryła mięso, gotujemy w trakcie dodajemy obrane warzywa, ziele angielskie i liść laurowy gotujemy do miękkości około 1-1,5 godziny.Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 1 - Drobiowa galaretka foto
2
Na dnie małych kokilek ułożyć plasterki gotowanego jajka, groszek oraz pokrojona gotowaną marchewkę,
Krok 2 - Drobiowa galaretka foto
3
Gdy mięso będzie odchodzić od kości, wyjmujemy z garnka a wywar odcedzamy, żelatynę wymieszać w małej ilości wywaru do rozpuszczenia i połączyć z resztą bulionu, dokładnie wymieszać.Mięso obrać od kości pokroić drobno ułożyć w kokilkach,zalać delikatnie bulionem.Ostudzić na blacie wstawić do lodówki.Gdy galaretka stężeje wyjmujemy z miseczek na talerz.
Krok 3 - Drobiowa galaretka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 12.04.2015 20:58
uwielbiam taką galaretkę
gosia1988 12.04.2015 18:35
takie uwielbiam :)
Bernadeta1 12.04.2015 17:59
Dawno nie robiłam i narobiłaś mi smaków, pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak