Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini bajaderki

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

ciasto kruche 600 gram
cukier puder 1/2 szklanki
kakao 4 łyżki
śliwki suszone 5 sztuk
rum 1/2 szklanki
żurawina suszona 3 łyżki
powidła śliwkowe 4 łyżki
masło 50 gram

do posypania

wiórki kokosowe 3 łyżki
mieszanka keksowa 3 łyżki
kakao do posypania 3 łyżki
cukier drobny 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Mini bajaderki

Kruche ciasto (upieczone), które zaczyna już się starzeć lub np. nam nie wyszło (lub jak u mnie poświąteczną babkę piaskową i kawałek starego makowca) mielimy w maszynce do mięsa. Do ciasta dodajemy posiekane masło, cukier puder, kakao, powidła śliwkowe oraz wcześniej namoczoną w rumie żurawinę oraz posiekane śliwki suszone (także namoczone w rumie). Dodajemy także rum w którym moczyły się owoce. Wszystkie składniki zagniatamy ręką jak ciasto.Lepimy małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki obtaczamy w posypkach np. kakao, wiórkach kokosowych, kolorowym cukrze, suszonych owocach, mieszance keksowej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula191919 18.07.2015 16:56
Wyglądają prześlicznie!
Kolorowa 13.04.2015 21:53
Super wyglądają
Internetowa Kuchnia 12.04.2015 21:56
uroczeee! :)
erym 12.04.2015 18:53
dla mnie bomba!
katerinaJ 12.04.2015 18:51
Ale pięknie wyglądają :)
Edith85 12.04.2015 18:00
uwielbiam te małe slodkości :)
Maridka19 12.04.2015 17:29
Ale smakowitości :)
Franciszek 12.04.2015 17:04
Piękny deser
Zdzisław 12.04.2015 16:54
takie słodkości lubię
kanu83 12.04.2015 16:51
Super wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak