Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab gotowany w mleku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

schab bez kości 1-1 1/2 kg
mleko 1 l
ocet winny 2 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 4 łyżki
ząbek czosnku 6 szt
oliwa 2 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Chili pieprz cayenne mielone Prymat do smaku
mąka pszenna 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Schab gotowany w mleku

Schab włożyć do siatki.
Oliwę wymieszać z octem winnym, zmiażdżonym czosnkiem, pieprzem czarnym, pieprzem cayenne, solą, ziołami prowensalskimi. Natrzeć mięso i dać do lodówki na noc.
Mleko zagotować i dać do niego mięso. Powinno być zanurzone w całości. Jeśli braknie mleka dolać wody. Gotować na małym ogniu ok 1-1,5 godziny.
Mięso można pokroić w cienkie plasterki i jeść jako wędlinę.
Jeśli chcemy podawań na ciepło, mleko można przecedzić przez sitko i w odrobinie mleka rozrobić mąkę. Zagotować jako sos.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smaczna_B 12.04.2015 18:24
też robiłam taki schab, jest bardzo dobry
Franciszek 12.04.2015 17:13
Super schab
Renata9 12.04.2015 15:30
Rewelacyjny schabik :-)
Grazyna0211 12.04.2015 15:20
smaczne mięsko
Wafelek2601 12.04.2015 13:58
Musi być pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak