Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pstrąg faszerowany szpinakiem

5.0
(20)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki na szpinak

szpinak świeży lub mrożony 450 g
cebula 1-2 szt
czosnek ząbki 3 szt
pomidory suszone Smak 5-6 szt
ser feta 100 g
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
oliwa 1-2 łyżki

Składniki na rybę

pstrąg patroszony 2 szt
cytryna 1/2 szt
czosnek ząbki 2 szt
masło 20 g
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
olej 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pstrąg faszerowany szpinakiem

Kroki postępowania

1
Przygotowanie szpinaku:
Na patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i podsmażamy. Następnie dodajemy szpinak, zmniejszamy temperaturę smażenia (szpinak powinien się dusić) co jakiś czas mieszając czekamy aż odparuje cała woda. Po tym czasie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, suszone pomidory pokrojone w kostkę oraz pokruszony ser feta. Całość chwilę podsmażamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 1 - Pstrąg faszerowany szpinakiem foto
2
Przygotowanie ryby:
Pstrągi myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy wewnątrz sokiem z ½ cytryny, solimy i pieprzymy. Masło mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i nacieramy wewnątrz pstrągi. Na 30 minut wstawiamy do lodówki. Po tym czasie do środka każdej ryby wkładamy przygotowany wcześniej szpinak.
Krok 2 - Pstrąg faszerowany szpinakiem foto
3
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. 2 kawałki foli aluminiowej smarujemy olejem i układamy na nich pstrągi. Szczelinie zamykamy i pieczemy ok. 15-20 minut. Po tym czasie otwieramy folie i podpiekamy jeszcze ok. 3 minut.

Tak przygotowane pstrągi podałam z pozostałym szpinakiem.
Krok 3 - Pstrąg faszerowany szpinakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 15.04.2015 22:08
Fantastyczna rybka
Kolorowa 13.04.2015 21:55
Super taka rybka !
ania2610 12.04.2015 17:59
wygląda przepysznie!
ilka01 12.04.2015 16:31
pyszności :)
marzut 12.04.2015 16:19
super przepis
mzap88 12.04.2015 14:37
rewelacja!!!!
Ania67 12.04.2015 13:44
Z chęcią bym zjadła
Krzysztof15 12.04.2015 13:19
bardzo lubie
Małgorzata Pin 12.04.2015 12:58
Smakowita i zdrowa rybka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak