Zupa z brokułem, ryżem i brukselka

Zupa z brokułem, ryżem i brukselka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    2 litry
  • marchewka

    3 duze
  • korzeń pietruszki

    2 duze
  • por

    1
  • brukselka

    100 g
  • brokuł

    1 duzy
  • ryż

    6 lyzek
  • seler naciowy

    2 lodygi
  • biała cebula

    1 duza
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Elementy kaczki dobrze wypłukać z krwi. Do dużego garnka nalewamy zimna wode, wrzucamy kosci, solimy i gotujemy przez ok. 50 minut na średnim, ale niewielkim ogniu. Warzywa , obieramy, myjemy i kroimy: Marchew, pietruszke i cebule w kostke, selera w paski, łodygę brokula w kostke, natomiast roze, dzielimy na mniejsze porcje, pora w plastry, z brukselki odcinamy twardsze czesci i zewnętrzne, brzydsze listki. Ryz przeplukac. Do gotującej wody (po 50minutach gotowania kosci z kaczki), dodajemy marchew, cebule i pietruszke, vegete, pieprz, gotujemy ok. 10minut i wrzucamy lisc laurowy, seler, por, brokul, brukselke i ryz, gotujemy przez 20 minut, pod przykryciem do miękkości warzyw, po czym doprawiamy do smaku, zdejmujemy pokrywke z garnka i nie pozostawiamy na goracym palniku (aby ryz nam się dalej nie sparzal).

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Kate131

19.10.2011 10:01
dpbra zupka

Ewa104

21.06.2011 20:38
Jarzynowa-moja ulubiona.

wolochski

19.06.2011 23:33
super

SmacznaPyza

06.02.2011 11:12
jarzynowe zupy lubię bardzo - ciekawi mnie czy wywar na kościach kaczki ma jakiś szczególny smak? nigdy nie gotowałam...

wedith1

02.09.2010 09:31
Uwielbiam takie zupki:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat