Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczana rolada z rybą w sosie porowym

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

ziemniaki ugotowane 700 g
kasza manna 3 łyżki
mąka pszenna 1/2 szkl
mąka ziemniaczana 1/4 szkl
żółtko jajek 2 szt
masło 25 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

NADZIENIE

filety z dorady 500 g
cytryna 1/2
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
natka pietruszki 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

SOS

por 1 szt
oliwa
wino białe wytrawne 200 ml
Musztarda delikatesowa Prymat 1 łyżka
śmietana 30% 1 szkl
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczana rolada z rybą w sosie porowym

Kroki postępowania

1
Pora pokroić w piórka i obsmażyć na oliwie z oliwek. Wlać wino i zredukować.
Krok 1 - Ziemniaczana rolada z rybą w sosie porowym foto
2
Dołożyć musztardę i chwilę jeszcze smażyć. Wlać śmietankę i przyprawić.
Krok 2 - Ziemniaczana rolada z rybą w sosie porowym foto
3
Rybę ugotować na parze. U mnie pstrąg łososiowy. Pokroić nożem na niezbyt drobne kawałki. Skropić sokiem z cytryny, dodać posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem.
Krok 3 - Ziemniaczana rolada z rybą w sosie porowym foto
4
Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę lub dobrze potłuc. Dodać mąkę, kaszę, masło i żółtka. Przyprawić solą. Zagnieść jednolite ciasto. Rozwałkować lub rozgnieść rękami na prostokąt o wymiarach ok 20x40cm. Nałożyć na wierzch posiekaną rybę, pozostawiając czyste brzegi.
Krok 4 - Ziemniaczana rolada z rybą w sosie porowym foto
5
Zwinąć ciasno w roladę wzdłuż dłuższego boku. Przekroić na pół. Nie jest to konieczne jeśli posiadamy szeroki garnek i cała rolada się zmieści. Zawinąć każdą roladę w bawełnianą ściereczkę i zawiązać końce jak cukierek. Włożyć do osolonego wrzątku i gotować przez 25min. Cała rolada musi znajdować się pod wodą, równolegle do dna garnka.
Krok 5 - Ziemniaczana rolada z rybą w sosie porowym foto
6
Odsączyć z wrzątku, przelać zimną wodą i rozwinąć ściereczkę. Pokroić roladę na 1-1,5cm plastry i podać z gorącym sosem porowym. Smacznego!
Krok 6 - Ziemniaczana rolada z rybą w sosie porowym foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 17.08.2016 13:02
bardzo smaczne
Jagódka77 22.05.2015 21:50
bardzo ciekawy pomysł
adelajda 18.05.2015 08:09
super przepis :)))
Motorek 08.05.2015 07:39
fajny przepis
Mniam 01.05.2015 12:31
Dziękuję bardzo za miłe komentarze :)
Futka 28.04.2015 08:27
Świetna, pomysłowa i niezwykle pyszna rolada :)
Margo1 28.04.2015 07:04
Ja również gratuluję :)
Bernadeta1 23.04.2015 15:02
gratuluję super przepisu
gosia56 16.04.2015 13:39
Super szkoda tylko ze tak nisko oceniony ale to nic bo wygrał w konkursie gratulacje
norweska20 13.04.2015 11:25
smakowicie wygląda ...super
VioletoweKucharzenie 12.04.2015 09:03
ale masz pomysły:-) PYSZNE!
Barbara13 11.04.2015 22:43
bardzo ciekawe i efektowne danie
bogusia 82 11.04.2015 22:36
Smaczne i efektowne danie:)
Alex_M 11.04.2015 20:38
o wow! rewelacja :)
Stenka 11.04.2015 20:06
ciekawy przepis
RenataZ-et 11.04.2015 19:56
super wygląda taka rolada!
Ola1young 11.04.2015 19:23
ciekawe danie
Anna169Hosz 11.04.2015 18:14
Wygląda idealnie!
gosia1988 11.04.2015 18:08
ciekawe danie - chętnie wypróbuję :)
gosia56 11.04.2015 16:42
na pewno pyszne jedzonko;)
Jadwiga/Jaga85 11.04.2015 16:30
Bardzo smaczne danie!
joanna43 11.04.2015 16:24
bardzo ciekawy sposób podania
mirosława4 11.04.2015 16:05
ciekawy przepis
Ania321 11.04.2015 15:46
ciekawy przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak