Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowy filet z kurczaka w galarecie

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 30 dag
jajko 3 sztuki
ogórki konserwowe 3 sztuki
koperek 1 łyżka
pomidor 2 sztuki
majonez 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
cytryna 2 sztuki
białko 1 sztuka
sól 1 łyżeczka
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowy filet z kurczaka w galarecie

Mięso z indyka gotujemy w osolonej wodzie przez 40 minut. Następnie zostawiamy w garnku na 30 minut. Wyjmujemy i studzimy. Pierś kroimy w plastry o grubości 4 mm i układamy na półmisku. Smarujemy sokiem z cytryny. Jajka gotujemy na twardo i rozgniatamy widelcem. Ogórki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do jajek. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy majonez, koper i mieszamy. Wywar powstały od gotowania mięsa przecedzamy i wbijamy do niego białko, następnie wyjmujemy gdy się zetnie. Żelatynę rozpuszczamy w oczyszczonym wywarze, odstawiamy do ostygnięcia. Na kawałkach mięsa układamy plaster pomidora. Na to kładziemy łyżkę farszu. Zalewamy wszystko tężejącą żelatyną. Dekorujemy plasterkami cytryny oraz natką pietruszki. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasiaaa 28.04.2015 15:58
Bardzo ładnie się prezentuje :)
Grazyna0211 13.04.2015 19:16
apetyczne danie
gosia56 12.04.2015 19:54
super pomysł;)
Ada-Gaba 11.04.2015 21:58
pięknie podane
IKrakowianka 11.04.2015 20:16
super pomysł
Wiktoria29 11.04.2015 19:58
bardzo ładnie podane
pajbek 11.04.2015 17:40
Pięknie i smacznie :-)
Jadwiga/Jaga85 11.04.2015 16:28
pięknie wygląda!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak