Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ravioli brokułowo-gryczane w serowym sosie

3.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka orkiszowa 500 g
jajko 3 całe
żółtko jajek 3
oliwa 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
gorąca woda 1/2 szklanki
jajko 1 rozbełtane

Farsz

brokuł 400 g
kasza gryczana 100 g
twaróg 250 g
cebula 1
masło 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki

Sos serowy

masło 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka
mleko 250-300 ml
ser pleśniowy typu gorgonzola 60 g
ser żółty 2 łyżki

Dekoracja

rzeżucha

Porada

Do ciasta użyłam mąkę orkiszową półrazową o typie 1050.

Przepis i sposób przygotowania na: Ravioli brokułowo-gryczane w serowym sosie

1. Wszystkie składniki na ciasto włóż do misy robota, nie dodawaj wody, zacznij mieszać, w trakcie mieszania dolewaj wodę aż ciasto połączy się w zwartą całość. Ciasto wyłóż na blat podsypany mąką i zagniataj aż będzie gładkie. Powinno być miękkie i kleiste. Jeśli będzie zbyt wilgotne dodaj trochę mąki i zagnieć. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.

2. W osolonej wodzie ugotuj brokuła. Kaszę ugotuj na sypko w osobnym garnku. Brokuła zmiksuj, dodaj ostudzoną kaszę, wkrusz twaróg. Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż. Dodaj do farszu. Farsz dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

3. Ciasto wyjmij z lodówki, odrywaj porcjami i wałkuj cienko w kształt długiego prostokąta (ok. 40-50 cm x 20 cm). Można to robić maszynką do makaronu. Na płat układaj w odstępach po 1-2 łyżeczki farszu, pamietając by z każdej strony zostawić odpowiednie odstępy między nimi a także margines ok. 3-4 cm od dłuższego brzegu. Dookoła każdego farszu posmaruj jajkiem. (pokazane na zdjęciach galerii głównej)

4. Przykryj szczelnie porcje farszu, przyciskając dookoła nadzienia, by w środku nie pozostały pęcherzyki powietrza. Karbowanym nożykiem lub specjalną wyciskarką pooddzielaj pierożki. Opisane czyności powtarzaj aż wykorzystasz całe ciasto i farsz. (pokazane w głównej galerii)

5. W dużym garnku zagotuj lekko osoloną wodę. Wrzuć ravioli (nie wszystkie na raz) i gotuj przez 3-4 minuty. Odcedź. Odkładaj na talerz posmarowany masłem, by się nie posklejały.

6. Sos serowy: na szerokiej patelni rozpuść masło, dodaj mąkę, zasmaż ją, dolewaj stopniowo mleko, sos nie może być zbyt gęsty. Powstanie sos beszamelowy. Dodaj potarte lub rozkruszone sery i podgrzewaj aż się całkowicie rozpuszczą. Sery są tak intensywne, że sosu nie trzeba już doprawiać.

7. Ravioli podawaj z ciepłym sosem, można posypać rzeżuchą lub innymi kiełkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smaczna_B 18.04.2015 16:47
bardzo ciekawy farsz
Bernadeta1 15.04.2015 11:37
kuszą smakiem i wyglądem
MałaMi89 11.04.2015 19:59
Świetny przepis i bardzo fajne urządzenie do ravioli ;) ja robiłam raz dawno temu to nożem do pizzy.. :)
Internetowa Kuchnia 11.04.2015 18:05
Zjadlabym!
joanna43 11.04.2015 16:23
przepięknie wygląda
kloruś 11.04.2015 13:44
chętnie bym skosztowała!
Edith85 11.04.2015 13:29
ciekawy farsz, pięknie wyglądają
mami93 11.04.2015 12:02
przepyszne :)
idealme 11.04.2015 11:00
pyszności! :)
iskierka.ag 11.04.2015 10:37
Wygląda naprawdę apetycznie. Brawo za super pomysł.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak