Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowy tort z kremem budyniowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajek 6 szt
cukru pudru 1 szklanka
cukru waniliowego 2 łyżeczki
mąki 2 szklanki
proszku do pieczenia 2 łyżeczki
oleju 6 łyżek
wody gotowanej letniej 6 łyżek
kakao 2 łyżki

Poncz:

kawy rozpuszczalnej 2 płaskie łyżki
wódka czysta 1 łyżka

Krem budyniowy

żółtko jajek 2 szt
cukru pudru 3/4 szklanki
budyń śmietankowy 1 szt
mąki tortowej 2 łyżki
mąki ziemniaczanej 2 łyżki
mleko 2 szklanki
msła 250 g
polewa czekoladowa

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowy tort z kremem budyniowym

Biszkopt: Białka ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na sztywno,
dodawać stopniowo żółtka oraz olej i wodę, wymieszać. Następnie
dodawać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
Wszystko delikatnie połączyć.
Ciasto wylać na tortownicę o średnicy 24-26 cm. Biszkopt upiec w
temp.170 stopni, przez 45 minut
Po upieczeniu zimny biszkopt przekroić na 3 krążki.
Każdy krążek nasączyć ponczem, przełożyć kremem,również boki
tortu posmarować kremem. Wierz tortu polać
polewą czekoladową.Schłodzić w lodówce

Poncz: Kawę rozpuścić w pól szklanki letniej przegotowanej ciepłej
wody, dodać wódkę.

Krem: Z żółtek,mąk,mleka,budyniu,cukru ugotować budyń. Wystudzić zmiksować z masłem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak