Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki z beżową polewą

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto na babeczki

mąka tortowa 175 g
cukier 90 g
margaryna 125 g
sól 1 szczypta
cukier wanilinowy 1/2 opakowania
jajko 2 duże szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
śmietana 30% 70 g
rodzynki 60 g

Polewa

chałwa 100 g
kawa rozpuszczalna 1/2 łyżeczki
śmietana 30% 2 łyżki

Dekoracja

rodzynki

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki z beżową polewą

Kroki postępowania

1
Utrzeć masło z cukrami i solą.
Krok 1 - Babeczki z beżową polewą foto
2
Miksując wbijać po jednym jajku.
Krok 2 - Babeczki z beżową polewą foto
3
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia stopniowo i na przemian z małymi porcjami śmietany dodawać do miksowanej masy do uzyskania jednolitego ciasta.
Krok 3 - Babeczki z beżową polewą foto
4
Dodać do ciasta sparzone i osuszone rodzynki, oprószone mąką aby nie opadły na dno ciasta i delikatnie wymieszać.
Krok 4 - Babeczki z beżową polewą foto
5
Foremki (wielkości foremek do muffinek) wypełnić ciastem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 25-30 minut. Ciasta wystarcza na ok. 9 babeczek.
Krok 5 - Babeczki z beżową polewą foto
6
Przygotować polewę: chałwę, kawę rozpuszczalną i śmietanę 30% wymieszać na małej patelni i gotować aż składniki się rozpuszczą i zgęstnieją. Polać polewę na ostygnięte babeczki.
Krok 6 - Babeczki z beżową polewą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 13.04.2015 18:19
Bardzo ładne
Ola1young 09.04.2015 17:09
pyszne,takie świateczne :)
mirosława4 09.04.2015 14:53
ślicznie się prezentują
matesko 09.04.2015 14:05
zgrabne babeczki
Futka 09.04.2015 13:49
Śliczne i bardzo smakowite babeczki! :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak