Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajka z pastą twarogową i rzeżuchą w sosie chrzanowym

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

* PASTA TWAROGOWA

jajka ugotowane na twardo 5-6 szt.
ser biały 100 g
kiełki rzeżuchy do smaku
chrzan ze słoika do smaku
Sól ziołowa jodowana Prymat do smaku

* SOS CHRZANOWY

chrzan ze słoika 2-3 łyżki
majonez tradycyjny 1-2 łyżki
jogurt grecki 1-2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
cukier puder do smaku

Porada

Zamiast rzeżuchy można użyć szczypiorku lub koperku.

Przepis i sposób przygotowania na: Jajka z pastą twarogową i rzeżuchą w sosie chrzanowym

* SOS:

W większej miseczce lub słoiczku połączyć chrzan, majonez i jogurt grecki - wymieszać na jednolitą konsystencję. Doprawić solą i odrobinką cukru pudru.

* PASTA:

Jajka ugotować, ostudzić, obrać ze skorupek i przeciąć wzdłuż na połówki. Żółtka wyjąć i rozgnieść widelcem z miękkim twarogiem (można też przecisnąć przez praskę do ziemniaków albo zmiksować) dodając chrzanu do smaku.
Kiełki rzeżuchy opłukać, osączyć na papierowym ręczniku, posiekać i dodać do pasty, doprawić solą.
Pastą nadziać połówki jajek, polać sosem chrzanowym i przybrać kiełkami rzeżuszki oraz słodką mieloną papryką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak