Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sznycel indyczy w żytniej panierce

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z indyka 260 g
jajko
mąka żytnia
Bułka tarta klasyczna Prymat
Sól ziołowa jodowana Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Sznycel indyczy w żytniej panierce

Kroki postępowania

1
Propozycja na smakowite i pożywne sznycle z piersi indyka, panierowane w żytniej mące i bułce oraz smażone na oliwie z oliwek.

PRZYGOTOWANIE:

Pierś z indyka dzielimy na sznycle i rozbijamy je tłuczkiem przez folię spożywczą, aby zapobiec rozerwaniu delikatnego mięsa indyczego.

Rozbite sznycle oprószamy z obu stron solą ziołową i świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 1 - Sznycel indyczy w żytniej panierce foto
2
Następnie kotlety obtaczamy w mące żytniej, potem w roztrzepanym jajku, a na końcu w żytniej bułce tartej.

* Najlepsza bułka tarta to ta domowa, do której składu mamy pewność. Aby uzyskać dobrą bułkę tartą, należy dobrze wysuszyć bułeczki (w tym przypadku żytnie), a następnie zetrzeć je na tarce.
Krok 2 - Sznycel indyczy w żytniej panierce foto
3
Na sam koniec sznycle smażymy z obu stron na złoty kolor. Sznycle smażymy na oliwie z oliwek, aby nadać im smaku i delikatności.

Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym

Gotowe sznycle podajemy z ulubionymi dodatkami. Moja propozycja to ryż pełnoziarnisty i lekka surówka z marchewki i jabłka.

Życzę smacznego! :)
Krok 3 - Sznycel indyczy w żytniej panierce foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 08.04.2015 14:39
pyszności :)))
Franciszek 08.04.2015 13:24
Dobry pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak