Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gotowane roladki z indyka z aromatycznym farszem

4.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z indyka 750 g
papryka czerwona 1 sztuka
pomidor 1 duży
mozzarella 120 g
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 łyżki
natka pietruszki 1 garść świeżej
ząbki czosnku 2
Sól ziołowa jodowana Prymat 1-2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1-2 łyżeczki

Porada

W roladkach podczas gotowania wytwarza sie w środku płyn - rosołek i najlepiej podczas odcinania folii położyć go na głębszym talerzu, wówczas pozyskamy pyszny sosik, którym możemy polać mięso lub kasze czy ryż.

Przepis i sposób przygotowania na: Gotowane roladki z indyka z aromatycznym farszem

Kroki postępowania

1
Pierś umyj i osusz. Mięso staraj się pokroić wzdłuż na dosyć cienkie plastry tak by ich szerokość nie przekraczała ok. 13-15 cm. Z mojego kawałka mięsa wyszły 3 plastry. Mięso rozbij tłuczkiem, najlepiej przez folię żeby nie porozrywać mięsa a jedynie rozluźnić włókna. Plastry mięsa z każdej strony posól, dodaj pieprz i zioła prowansalskie. Odstaw do lodówki.
Krok 1 - Gotowane roladki z indyka z aromatycznym farszem foto
2
Warzywa i natkę pietruszki umyj, oczyść, pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć wszystko łącznie z czosnkiem do blendera (używam robota z nadstawką miksującą płynne produkty). Zmiksuj.
Warzywa odsącz na drobnym sitku z nadmiaru płynu (sok możesz zamrozić i użyć do np. zupy albo sosu), interesuje nas pulpa warzywna. Mozzarelle zetrzyj na dużych oczkach dodaj do masy warzywnej, wymieszaj i dopraw całość solą i pieprzem.
Krok 2 - Gotowane roladki z indyka z aromatycznym farszem foto
3
Przygotuj kawałki folii spożywczej, utnij je na ok. 50 cm długości kawałki. Do dużego garnka nalej do połowy wodę i zagotuj. Mięso posmaruj masą warzywną na całej długości i zroluj. Ułóż na folii spożywczej i zroluj ją razem z mięsem jak najciaśniej. Końcówki folii zakręć (tak jak papierki przy cukierkach) i zwiąż bawełnianym sznurkiem.
Krok 3 - Gotowane roladki z indyka z aromatycznym farszem foto
4
Ruloniki mięsne wkładaj do gotującej się wody i gotuj na małym ogniu ok. 30 minut. W czasie gotowania można je delikatnie przekręcać, by równomiernie się ugotowały. Podczas zdejmowania folii należy uważać, bo są bardzo gorące i możemy się poparzyć płynem, który się wytworzył w środku roladki. Rolady kroimy w poprzek.
Krok 4 - Gotowane roladki z indyka z aromatycznym farszem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Internetowa Kuchnia 08.04.2015 15:10
Uwielbiam takie roladki!
wyattearp 08.04.2015 13:48
roladka super
Wacław 08.04.2015 13:25
pyszny obiadek !
paulina2157 08.04.2015 10:35
lubię takie gotowane roladki
Magula 08.04.2015 09:58
wspaniały obiadek
gosia56 08.04.2015 09:23
super przepis;)
Cranberry 08.04.2015 09:05
Ciekawy przepis
Mancia w kuchni 08.04.2015 08:43
świetny przepis, a przede wszystkim zdrowy!
Motorek 08.04.2015 08:18
extra roladki
zabcia117 08.04.2015 07:22
Pychotka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak