Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bułeczki drożdżowe...

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko ciepłe 250 ml
olej rzepakowy 50 ml
jajko 1 sztuka
cukier 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
mąka pszenna 400 gram
drożdże suche 7 gram/opakowanie
siemię lniane - ile potrzeba
woda letnia - do posmarowania

Przepis i sposób przygotowania na: bułeczki drożdżowe...

Kroki postępowania

1
letnie mleko, olej rzepakowy, cukier, sól w robocie z 2 minuty rózgą spienić
Krok 1 - bułeczki drożdżowe... foto
2
dodać przesianą mąkę, drożdże suche i hakiem wyrabiać z 6-8 minut - ciasto w misie robota nakryć ściereczką i do wyrośnięcia na 1 godzinę
Krok 2 - bułeczki drożdżowe... foto
3
ze 4 razy ciasto przemieszać hakiem - odgazować, wyjąć na blat
Krok 3 - bułeczki drożdżowe... foto
4
uformować 12 bułek i kłaść je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem - można posypać np. siemieniem lnianym lub czym się lubi - zostawić przykryte na 20 minut do podrośnięcia
Krok 4 - bułeczki drożdżowe... foto
5
piekarnik nagrzać do 190 C, pieczenie góra/dół - blachę postawić na 2 poziom i piec około 20 minut na złoty kolor -

smaczne, domowe, łatwe bułki.............SMACZNEGO!!!
Krok 5 - bułeczki drożdżowe... foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiktoria29 08.04.2015 16:39
mniam mniam śliczności
fotoviderek 08.04.2015 09:30
Nie ma jak domowe :)
Malinka 08.04.2015 08:40
Z pewnością bardzo smaczne bułeczki :)
Krystyna32 08.04.2015 07:31
apetyczne :)
zabcia117 08.04.2015 07:22
Pychotka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak