Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Prosty chleb wieloziarnisty

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 450 gram
drożdże suche 1 opakowanie
płatki owsiane 40 gram
otręby pszenne 30 gram
otręby żytnie 30 gram
sezam 25 gram
słonecznik łuskany 25 gram
siemię lniane 25 gram
pestki dyni 25 gram
sól 1 łyżeczka
cukier 2 łyżeczki
oliwa 3 łyżki
woda letnia 350 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Prosty chleb wieloziarnisty

Kroki postępowania

1
Do miski przesiać mąkę. Dodać drożdże. Wsypać płatki, otręby, oraz wszystkie ziarna i wymieszać dokładnie.
Krok 1 - Prosty chleb wieloziarnisty foto
2
Doprawić solą, cukrem. Wlać oliwę i znów wymieszać.
Krok 2 - Prosty chleb wieloziarnisty foto
3
Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać ciasto.
Krok 3 - Prosty chleb wieloziarnisty foto
4
Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić do ręki. Przełożyć do miski, posypać lekko mąką i zostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godz. Po tym czasie ponownie lekko ciasto wyrobić. Keksówkę wysmarować masłem i wysypać mąkę i przełożyć chleb
Krok 4 - Prosty chleb wieloziarnisty foto
5
Zostawić na kolejne 15 minut pod przykryciem, aby ponownie wyrosło. W między czasie piekarnik rozgrzać do 200 st. Chleb posmarować wodą i posypać ziarnami i wstawić blaszkę do piekarnika. Piec około godziny. Wyjąć i ostudzić. Smacznego!
Krok 5 - Prosty chleb wieloziarnisty foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 08.04.2015 09:19
super chlebuś
2milutka 07.04.2015 22:45
Wspaniale wygląda!
Babeczka35 07.04.2015 21:12
Pyszny i zdrowy chlebek:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak