Przepis i sposób przygotowania na: Limonkowo-miętowe naleśniki z serem i brzoskwinią Zewy
Kroki postępowania
Do miski wbić jajka, wlać syrop, oranżadę, mleko i wymieszać.
Następnie porcjami dodawać mąkę oraz sól i mieszać ciasto aż będzie gładkie i bez grudek.
Ciasto powinno być nie za gęste ani za rzadkie.
Na koniec dodać troszkę oleju, wymieszać ciasto.
I tak do wykończenia ciasta.
Do miski włożyć twaróg i dokładnie rozgnieść go na przykład widelcem.
Brzoskwinie wyjąć z zalewy i pokroić w kostkę, a czekoladę zetrzeć na tarce.
Do twarogu dodać brzoskwinie ( troszkę zostawić do dekoracji ), czekoladę, jogurt i cukier do smaku i wymieszać masę.
Odstawić ją na kilkanaście minut.
POLEWA :
Do małego rondelka wlać wodę, postawić na rondelek miseczkę metalową.
Włożyć czekoladę, dodać mleko i mieszać do momentu rozpuszczenia się czekolady i połączenia z mlekiem.
na połowie każdego naleśnika kłaść porcje masy serowej, złożyć naleśnik na pół i zawinąć w rożek a potem wkładać do filiżanek lub po prostu na talerz.
Naleśniki polać roztopioną czekoladą, posypać odłożoną brzoskwinią i udekorować listkami bazylii lub mięty.