Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemniaczano - dyniowe z gulaszem Zewy

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Gulasz

biodrówka 1,5 kg
dynia 300 g
cebula 1 szt
papryka czerwona 1 szt
suszone pomidory 8 szt
kukurydza w puszce 4 łyżka
seler naciowy 4 łyżka posiekany
rosół 3/4 l

Przyprawy

Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 2 szt
sól do smaku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
mąka ziemniaczana 2 łyżka
Kucharek przyprawa do potraw 2 łyżka w płynie

Placki

dynia 500 g po obraniu
ziemniaki 700 g po obraniu
cebula 1 szt duża
jajko 2 szt
mąka pszenna 2 łyżka
kasza manna 4 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
cukier do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczano - dyniowe z gulaszem Zewy

Kroki postępowania

1
Gulasz :
Mięso biodrówki oddzielić od kości ( kość wykorzystać np. do ugotowania zupy ).
Pokroić je w sporą kostkę.
Dynię, paprykę, cebulę i pomidory pokroić a kukurydzę odsączyć z zalewy.
Nać selera posiekać.
W szerokim rondlu rozgrzać kilka łyżek oleju, wrzucić mięso i podsmażyć z dwoma szczyptami soli.
Potem dodać cebulę, chwilę smażyć do zeszklenia się cebuli a następnie dodać pokrojoną dynię i paprykę oraz pomidory.
Wszystko podlać rosołem, dodać przyprawy i dusić gulasz do miękkości mięsa pod przykryciem.
Gdy mięso jest miękkie w razie potrzeby doprawić i zagęścić gulasz mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wody.
Gulasz zagotować.
Krok 1 - Placki ziemniaczano - dyniowe z gulaszem Zewy foto
2
Placki :
Ziemniaki i dynię po obraniu i umyciu zetrzeć razem z cebulą w robocie z końcówką do tarcia ziemniaków.
Krok 2 - Placki ziemniaczano - dyniowe z gulaszem Zewy foto
3
Starte składniki przełożyć do miski, wbić jajka, dodać pozostałe składniki i wymieszać wszystko dokładnie.
Krok 3 - Placki ziemniaczano - dyniowe z gulaszem Zewy foto
4
Ciasto ziemniaczano dyniowe kłaść porcjami na rozgrzany olej i smażyć na złoto brązowy kolor z obu stron.
Usmażone placki odsączyć na ręczniku papierowym a potem kłaść na talerze i podawać z wcześniej przygotowanym gulaszem.
Krok 4 - Placki ziemniaczano - dyniowe z gulaszem Zewy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 07.04.2015 18:50
świetny przepis
gosia561 07.04.2015 17:27
doskonałe danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak