Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śmietankowe ślimaczki z grzybami i dynią Zewy

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

grzyby suszone 3 garść
dynia 150 g
papryka czerwona 1 szt mała
cebula 1 szt
olej rzepakowy 3 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 3 szczypta
przyprawy 1/2 łyżeczka

Ciasto

mąka pszenna 500 g
śmietana 12% 200 ml
woda ciepła 100 ml
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
olej rzepakowy 3 łyżki
drożdże świeże 25 g
jajko 1 szt.

dodatkowo

jajko 1 szt.

Porada

przyprawy to przyprawy gajowego - leśna przyprawa

Przepis i sposób przygotowania na: Śmietankowe ślimaczki z grzybami i dynią Zewy

Kroki postępowania

1
FARSZ :
Grzyby namoczyć i ugotować, odcedzić, przestudzić i posiekać.
Cebulę, dynię i paprykę pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i paprykę, podsmażyć a potem dodać grzyby.
Chwilę smażyć, dodać dynię i przyprawy i cały farsz jeszcze smażyć około 3 minut od czasu do czasu mieszając.
Farsz przestudzić.

Krok 1 - Śmietankowe ślimaczki z grzybami i dynią Zewy foto
2
CIASTO :
Do miski wrzucić drożdże, dodać cukier i wymieszać.
Wlać ciepłą wodę i śmietanę, dodać sól oraz olej i jajko i wymieszać.
Wsypać mąkę i wyrobić ciasto, oprószyć je mąką i zostawić zakryte ściereczką do wyrośnięcia.
Potem ciasto ponownie wyrobić.

WYKONANIE :
Ciasto podzielić na dwie części i każą rozwałkować na placek ( nie za gruby ).
Krok 2 - Śmietankowe ślimaczki z grzybami i dynią Zewy foto
3
Każdy placek posmarować rozmąconym jajkiem, potem wyłożyć po połowie farszu.
Farsz rozsmarować po cieście
Krok 3 - Śmietankowe ślimaczki z grzybami i dynią Zewy foto
4
i każdy placek zawinąć w roladę zaczynając od węższej strony.
Krok 4 - Śmietankowe ślimaczki z grzybami i dynią Zewy foto
5
Roladę ciąć na plastry o grubości około 1 - 1,5 cm i układać płasko na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
Każdy ślimaczek posmarować jajkiem i zostawić do lekkiego podrośnięcia.
Krok 5 - Śmietankowe ślimaczki z grzybami i dynią Zewy foto
6
Gdy podrosną piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni z termoobiegiem przez 25 minut.
Podawać najlepiej na gorąco z czerwonym barszczykiem.
Krok 6 - Śmietankowe ślimaczki z grzybami i dynią Zewy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak