Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Potrawka cytrynowa

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bulion 1 litr
udka z kurczaka 3-4 ugotowane
śmietana kremówka 150 g
żółtko jajek 2
masło 70 g
mąka pszenna 4-5 łyżki
cytryna 2
cukier 5 łyżek
rodzynki 1 garść
kompot agrestowy 1 mały słoik
ryż 200 g

Porada

Bulion, który używamy do potrawki to ugotowany wcześniej rosół. W rosole gotujemy też udka kurczaka. Rosół możemy ugotować dzień wcześniej, część zjeść na obiad a resztę przecedzić i wykorzystać do zrobienia potrawki.

Przepis i sposób przygotowania na: Potrawka cytrynowa

1. Rodzynki włóż do miseczki i zaparz wrzątkiem, zostaw je tak, aż do momentu użycia. Z udek zdejmij skórę a mięso odziel od kości.
2. W dosyć dużym garnku rozpuść masło, zmniejsz całkowicie ogień i mieszając dodawaj mąki. Następnie, najlepiej chochlą, dolewaj stopniowo lekko ciepły bulion. Całość zagotuj, cały czas mieszając, by się nie przypaliło.
3. W miseczce roztrzep żółtka ze śmietanką. Zahartuj gorącym sosem (dodawaj po troszku sosu ok. 2-3 łyżki i intensywnie mieszaj). Całość możesz teraz przelać do sosu, cały czas mieszając, zagotuj. Dorzuć odsączone rodzynki, mięso z udek i agrest.
4. Z cytryny wyciśnij sok, wlej do sosu, dosmacz cukrem. Jeśli sos jest dla Ciebie mało kwaskowy możesz wcisnąć sok z jeszcze jednej cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 14.01.2016 17:22
ciekawe danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak