Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka zebra

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 3/4 szkl.
mąka ziemniaczana 1/2 szkl.
margaryna 1/2 kostki
cukier 1 szkl.
jajko 4 szt.
olej 2 łyżki
ocet winny 1 łyżeczka
kakao 1 1/2 łyżki
płatki migdałowe
Bułka tarta klasyczna Prymat
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka zebra

Kroki postępowania

1
Margarynę rozcieramy z cukrem.
Dodajemy żółtka i ponownie rozcieramy.
Mąki mieszamy ze sobą wraz z proszkiem do pieczenia i powoli wsypujemy do ciasta.
Krok 1 - Babka zebra foto
2
Białka ubijamy w osobnej misce.
Do ciasta dajemy ubite białka i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą.
Krok 2 - Babka zebra foto
3
Tortownice na babkę porządnie smarujemy margaryna a następnie posypujemy bułką tartą.
Krok 3 - Babka zebra foto
4
Powstałe ciasto dzielimy na dwie części jedna biała a do drugiej dajemy 1 łyżkę kakao, mieszamy delikatnie.
Krok 4 - Babka zebra foto
5
Do tortownicy na przemian dajemy masę biała i czekoladową, aż do samego końca.
Polewa: robimy polewę z margaryny, cukier, kakao-mieszamy i polewamy na babkę ozdabiając płatkami migdałów.
Krok 5 - Babka zebra foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miodunka 07.04.2015 16:37
Apetyczna babeczka!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak