Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebowe miseczki czosnkowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 600 g
Czosnek suszony Prymat 4 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta
olej 2 łyzki
jajko 1
drożdże suche 1 opakowanie
woda letnia 300 g

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebowe miseczki czosnkowe

Kroki postępowania

1
Wyrobić ciasto w malakserze lub maszynie do chleba. Jeśli robimy w maszynie. Dodajemy składniki w kolejności: najpierw płynne potem sypkie. Dodajemy tylko żółtko z jajka, białko odstawiamy na pózniej. Nastawiamy maszynę na wyrabianie ciasta. W maszynie od razu nam wyrośnie. Jeśli robimy w malakserze. Ciasto należy odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę
Krok 1 - Chlebowe miseczki czosnkowe foto
2
Ciasto dzielimy na cztery części
Krok 2 - Chlebowe miseczki czosnkowe foto
3
Formujemy kule, kładziemy na blachę wyłożoną papierem. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. Wyrośnięte chlebki smarujemy białkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 30 minut.
Krok 3 - Chlebowe miseczki czosnkowe foto
4
Upieczone chlebki studzimy. Gdy są jeszcze lekko ciepłe odkrawamy wierzch i wydrążamy środki
Krok 4 - Chlebowe miseczki czosnkowe foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 07.04.2015 10:26
Bardzo fajne bułeczki!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak