Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

drożdże świeże 40 g
cukier 6 łyżek
mąka pszenna 3 szkl
mleko 200 ml
sól
jajko 2 szt
rodzynki 80 g

kruszonka

masło 1 łyżka
mąka 4 łyżki
cukier 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką

Kroki postępowania

1
1. Drożdże rozpuszczamy razem z cukrem, wlewamy letnie mleko i pod przykryciem pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut.
Krok 1 -  Ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką foto
2
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, rozmącone jajko i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Całość mieszamy hakiem na niskich obrotach do momentu, aż ciasto będzie elastyczne. Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 1,5 godz.
Krok 2 -  Ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką foto
3
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy razem ze sparzonymi rodzynkami i wkładamy do 2 foremek na keks, ponownie przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 40 minut. Składniki na kruszonkę wyrabiamy ze sobą do momentu, aż nie powstaną grudki.
Krok 3 -  Ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką foto
4
Wyrośnięte ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem i posypujemy obficie kruszonką. Pieczemy w 170*C w termoobiegu przez ok 45 minut.
Krok 4 -  Ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 15.07.2015 01:05
zawsze mile widziane
Mniam 07.04.2015 15:49
Pyszne ciasto drożdżowe. Justi ma rację najlepsze z kubkiem mleka :)
Justi2401 07.04.2015 15:47
Uwielbiam takie pachnące, jeszcze ciepłe, z kubkiem mleka :) pyszne!
gosia56 07.04.2015 12:16
moje ulubione ciasto ;)
Ania321 07.04.2015 11:37
Coś, co bardzo lubię :)
Konczi 07.04.2015 09:52
pysznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak