Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z masą chałwową, bitą smietaną i płatkami migdałów

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto bakaliowe

białko 8
żółtko jajek 3
mąka tortowa 1 łyżka
cukier 2/3 szkl
rodzynki 100 g
wiórki kokosowe 100 g
orzechy włoskie 100 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa chałwowa

masło 300 g
chałwa 150 g

Bita śmietana

śmietana 30% 500 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
cukier puder 2 lyżki

Dodatkowo

płatki migdałowe do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z masą chałwową, bitą smietaną i płatkami migdałów

Ciasto bakaliowe:
Biała ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier ubijając. Następnie dodawać żółtka i dalej ubijać. Mąkę, proszek i bakalie wymieszać. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wmieszać lyżką.
Ciasto podzielić na dwie równe częsci. Każdą z osobna piec 30 min w temp 180 st na blasze koniecznie wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do ostudzenia.
Masa chałwowa:
Masło utrzeć na puch,dodawać pokruszoną chałwę i ucierać.
Bita śmietana:
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl gorącej wody, ostudzić i zmiksować ze śmietaną.

Przelożenie:
blat bakaliowy
masa chałwowa
blat bakaliowy
bita śmietana
płatki migdałów

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 06.04.2015 22:57
pyszny deserek
wwwiolka 06.04.2015 21:21
Bardzo fajny przepis.
barbara11561 06.04.2015 21:07
bardzo smakowicie wyglada
Małgorzata Pin 06.04.2015 19:46
Ale pyszne ciacho.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak