Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka
Masło, wodę i szczyptę soli zagotować. Dalej podgrzewając na wolnym ogniu, dodać mąkę i mieszać drewnianą łyżką tak długo, aż z masy powstanie kula, a ciasto łatwo będzie odchodziło od brzegów garnuszka i łyżki. Ściągnąć z ognia i wystudzić.
Do wystudzonego ciasta dodawać po jednym jajku intensywnie mieszając. Kolejne dodać dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą. Ciasto podzielić na dwie części, rozsmarować w blaszkach (będzie cienka warstwa) i piec przez około 25-30 minut.
Po upieczeniu ciasto przełożyć na kratkę lub na czystą ściereczkę do wystudzenia.
Przygotować krem: odlać 125ml mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i wanilią. Do odlanej części mleka dodać mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać tak, żeby nie było grudek. Masę wlać do gotującego się mleka intensywnie mieszając i ugotować gęsty budyń. Całkowicie wystudzić.
Masło utrzeć na puch. Dodawać po jednej łyżce wystudzonego budyniu i dokładnie zmiksować po każdej dokładce. Cały krem wyłożyć na jeden placek, przykryć drugim, docisnąć, wstawić do lodówki.
Tuż przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.