Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowa tarta z rodzynkami
Masło posiekać z mąką, dodać jajko, cukier puder i sól . Zagnieść ciasto dodając wodę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki co najmniej na godzinę.
Po tym czasie rozwałkować, wylepić dno i boki natłuszczonej formy. Nakłuć ciasto widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć suchą fasolą lub kaszą. Piec 12 minut w temp. 190 *C , zdjąć papier z obciążeniem, posmarować roztrzepanym białkiem i piec jeszcze 5-7 minut. Wyjąć z piekarnika.
Mleko ze śmietaną zagrzać ( nie gotować) Dodać połamane czekolady i mieszać do rozpuszczenia.
Jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowym i solą, dodać alkohol. Do ubitych jajek dodać rozpuszczone czekolady i rodzynki, wymieszać, wylać na podpieczone ciasto. Wstawić do piekarnika na 25 minut z temp. 165*C. Wystudzić w otwartym piekarniku a później dobrze schłodzić w lodówce.
Udekorować rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą mleczną.