Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocna babka "tulipan"

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 2 szklanki
cukier 1 szklanka
jajko 6 sztuk
margaryna 250 gram
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier waniliowy 1 opakowanie
olej 1/3 szklanki
kakao 1 łyżka
mak 1/2 szklanki
kisiel morelowy 1 opakowanie
kisiel wiśniowy 1 opakowanie

Dodatkowo

margaryna do wysmarowania formy
Bułka tarta klasyczna Prymat
wiórki kokosowe

Polewa

czekolada mleczna 1/2 tabliczki

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocna babka "tulipan"

1. Białka oddzielamy od żółtek.
2. Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
3. Do utartej masy dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując.
4. Mąkę i proszek do pieczenia mieszamy, przesiewamy przez sito i dodajemy do masy. Ucieramy.
5. Stopniowo dodajemy olej cały czas ucierając. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
6. Tak przygotowaną masę dzielimy na cztery równe części. Do jednej części dodajemy kisiel morelowy, do drugiej kakao, do trzeciej mak, a do czwartej kisiel wiśniowy. Każdą masę dokładnie i delikatnie mieszamy.
7. Do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą formy wlewamy kolejno masy. Widelcem kilka razy w jedną stronę mieszamy masy. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku około 50 minut.
8. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
9. Upieczoną i wystudzoną babkę polewamy rozpuszczoną i przestudzoną czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasiaaa 09.04.2015 17:34
Pyszna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak