Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawkowa frajda

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 150 gram
margaryna 80 gram
cukier 1,5 łyżki
woda 3 łyżki

Krem

serek homogenizowany 250 gram
śmietana 100 gram
cukier puder 50 gram
cytryna 1 skórka

Do dekoracji

truskawki świeże 500 gram
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowa frajda

Truskawkowa frajda. - PRZYGOTOWANIE:

Margarynę roztopić. Do miski włożyć cukier, mąkę i przestudzoną margarynę. Razem wszystko zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu odstawić mikser, dodać do masy wodę i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto włożyć do okrągłej formy. Piec w nagrzanym piekarniku 225’C ok. 20 minut. Gotowe ciasto pozostawić do wystygnięcia. Następnie przygotować krem. Skórkę z cytryny drobniutko zetrzeć, dodać do niej serek homogenizowany, śmietanę homogenizowaną, cukier puder i wszystko razem dokładnie wymieszać. Truskawki umyć pod bieżącą wodą, odsączyć i wysupełkować. Przekroić na połówki. Na ciasto nałożyć gotowy krem. Następnie udekorować świeżymi truskawkami i posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak