Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku III, odc. 45: Roladki z łososia

5.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

łosoś 500 g

Farsz

kasza jęczmienna 100 g
pieczarki 50 g
cukinia 1 szt.
jajko 1 szt.
białe wino wytrawne 25 ml
oliwa

Do smaku

Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Porada

Jeżeli podczas odkrawania skóry z łososia zostanie nam na niej trochę mięsa, to możemy zeskrobać je, drobno pokroić i wrzucić do farszu. Pamiętajmy, że kaszę, z której m.in. powstanie farsz należy ostudzić.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku III, odc. 45: Roladki z łososia

Kroki postępowania

1
Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na pół szklanki kaszy potrzebujemy 1 szklankę wody.
Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 45: Roladki z łososia foto
2
Na rozgrzanej oliwie smażymy pokrojone w drobną kostkę pieczarki i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Pieczarki smażymy aż odparuje z nich woda. Następnie dodajemy pokrojoną w małą kostkę cukinię i dolewamy wino. Smażymy na delikatnym ogniu, aż wino wyparuje.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 45: Roladki z łososia foto
3
Ugotowaną kaszę odcedzamy i przelewamy zimną wodą, aby wystygła. Zimną kaszę wrzucamy do pieczarek i cukinii. Dodajemy jajko i całość mieszamy.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 45: Roladki z łososia foto
4
Łososia oczyszczamy z ości (filetujemy) i usuwamy skórę. Filet dzielimy na dwa kawałki. Każdy przekrawamy wzdłuż, tak aby jedna strona nie została przecięta.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 45: Roladki z łososia foto
5
Rybę posypujemy w środku przyprawą do ryb. Na każdy kawałek nakładamy farsz i zawijamy w roladki.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 45: Roladki z łososia foto
6
Zamiast w piekarniku, rybę przygotujemy w garnku. Wlewamy wodę do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Roladki z łososia zawijamy w folię spożywczą i zabezpieczamy końce skręcając folię. Tak zawinięte roladki wrzucamy do garnka i gotujemy od 6 do kilkunastu minut w zależności od tego, jak grube plastry łososia zostały użyte do przygotowania roladek.
Krok 6 - Doradca Smaku III, odc. 45: Roladki z łososia foto
7
Wykałaczką sprawdzamy czy ryba jest już gotowa. Roladki wyjmujemy z garnka i ściągamy folię.
Krok 7 - Doradca Smaku III, odc. 45: Roladki z łososia foto
8
Gotowe roladki wykładamy na talerze i przekrawamy w połowie, aby zaprezentować farsz. Możemy je udekorować rukolą i pomidorami.
Krok 8 - Doradca Smaku III, odc. 45: Roladki z łososia foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia123410 06.11.2015 11:32
trzeba spróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak