Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa chałka z kruszonką

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka pszenna 450 gram
mleko ciepłe 100 ml
woda ciepła 100 ml
drożdże suche 1 opakowanie
jajko 1 sztuka
masło 2 łyżki
cukier kryształ 5 łyżek
sól 1 łyżeczka

Składniki na kruszonkę

mąka pszenna 60 gram
cukier kryształ 30 gram
masło 30 gram

Dodatkowo do posmarowania

jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa chałka z kruszonką

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki ciasta połączyć ze sobą. Rozpocząć wyrabianie ciasta. Dodać roztopione masło. Wyrabiać do uzyskania gładkiego ciasta.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Po wyrośnięciu ciasta przerobić je, tak aby uszło trochę powietrza. Ciasto podzielić na 4 równe części, z każdej z nich zrobić długi wałek. Na jednym końcu połączyć i zwijać w warkocz, w następujący sposób: jedna część pod następną i nad następną itd.
Uformowaną chałkę ułożyć na blaszce, przykryć ściereczką i pozostawić na kolejne 30 minut.
Krok 1 - Domowa chałka z kruszonką foto
2
Składniki na kruszonkę zmieszać razem i sprawnie wyrobić ciasto. Tak aby wszystkie składniki się połączyły, należy robić to sprawnie, żeby masło nie roztopiło się za mocno. Chałkę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać zrobioną kruszonką.
Krok 2 - Domowa chałka z kruszonką foto
3
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec przez 30 minut, do czasu aż skórka chałki będzie ładnie zarumieniona.
Krok 3 - Domowa chałka z kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Internetowa Kuchnia 03.04.2015 00:31
Nigdy jeszcze nie robilam chalki, muszę spróbować ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak