Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 7 szt
mąka pszenna 3 szklanki
śmietana gęsta 6 łyżek
spirytus 2 łyżki (ocet)
cukier waniliowy 3 łyżeczki
sól do smaku
cukier puder do posypania
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy, dodajemy- sól, żółtka, cukier waniliowy, śmietanę, spirytus. Zagniatamy ciasto.
Krok 1 - Faworki  foto
2
Wyrabiamy tak długo, aż będzie elastyczne i jednolite. Robimy kulkę i zbijamy za pomoca młotka przez kilka minut.
Krok 2 - Faworki  foto
3
ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy paski szerokosci ok 5 cm. kazdy pasekprzecinamy w poprzek tworząc mniejsze romby, w srodku rombu robimy niewielkie nacięcie. Łapiemy za jeden z dłuższych rogów i przewijamy przez powstałą w środku dziurkę.
Krok 3 - Faworki  foto
4
Tak postepujemy ze wszystkimi faworkami, można robić mniejsze lub wieksze w zależności od upodobań. można ciasto również lekko rozciągnąć.
Krok 4 - Faworki  foto
5
Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia, ktore następuje dość szybko wiec trzeba uważac by sie nie spaliły. odsączyc na papierze do pieczenia
Krok 5 - Faworki  foto
6
Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)
Krok 6 - Faworki  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak