chleb szpinakowy

chleb szpinakowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3,5 szklanki
  • szpinak świeży

    2 garść
  • oliwa z oliwek

    1/3 szklanki
  • drożdże suche

    7 gram
  • sól

    1 łyżka
  • miód

    1 łyżeczka
  • woda ciepła

    1/2 szklanki
  • płatki jęczmienne

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - chleb szpinakowy
2 Duże garści świeżego szpinaku miksujemy z 1/2 szklanki ciepłej wody (otrzymamy około 1,5 szklanki papki szpinakowej)
Krok 2 - chleb szpinakowy
Do mąki dodajemy płatki jęczmienne, oliwę, sól i miód oraz drożdże . Całość mieszamy
(drożdże są suche więc nie ma potrzeby robienia wcześniej rozczynu)
Krok 3 - chleb szpinakowy
Do wymieszanej mąki z drożdżami wlewamy zmiksowany szpinak. Całość mieszamy do otrzymania gładkiego, ale trochę lejącego ciasta odchodzącego od ścianek miski (jeśli to konieczne dodajemy jeszcze trochę mąki). Ciasto odstawiamy na około 1,5 godz.w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 4 - chleb szpinakowy
Po tym czasie ciasto przekładamy do formy posmarowanej obficie oliwą i ponownie odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy 50-60 minut w 190 stopniach.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

monika141

02.04.2015 09:59
świetny przepis

monikaT83

01.04.2015 21:28
świetny pomysł:) i bomba kolor tego chlebka:)

caralajna

01.04.2015 18:53
muszę upiec chleb ze szpinakiem

ada.la

01.04.2015 18:28
wygląda super

Renata9

01.04.2015 17:21
Świetny chlebek, ze szpinakiem jeszcze nie piekłam

Beatris

01.04.2015 15:33
Z pewnością wykorzystam pomysł ze szpinakiem... :)

mysza75

01.04.2015 13:58
fajny chlebuś kolorek

Gracer

01.04.2015 13:11
fajny chlebek

pestka

01.04.2015 12:30
oj, zjadłabym taka kromeczkę chlebka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat