Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słoneczne spaghetti z duszonymi warzywami i parmezanem

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

makaron spaghetti
papryka czerwona 1 szt.
marchewki 2 szt.
szalotka 2 - 3 szt.
czosnek 2 ząbki
pomidory krojone z puszki
parmezan starty
oliwa
koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki

Przyprawy

oregano 1 czubata łyżeczka
tymianek 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 płaska łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1/4 łyżeczki
Kurkuma mielona Prymat
cukier trzcinowy 1 spora łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Słoneczne spaghetti z duszonymi warzywami i parmezanem

Kroki postępowania

1
Propozycja na smaczne i aromatyczne spaghetti z nutką słonecznej kurkumy, otulone duszonymi warzywami i tartym parmezanem.

PRZYGOTOWANIE:

Szalotki kroimy w kostkę i szklimy je delikatnie na rozgrzanej oliwie z oliwek.

Krok 1 - Słoneczne spaghetti z duszonymi warzywami i parmezanem  foto
2
Paprykę oraz marchewki kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do zeszklonej cebulki. Smażymy wszystko razem około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 2 - Słoneczne spaghetti z duszonymi warzywami i parmezanem  foto
3
Po tym czasie zalewamy całość pomidorami krojonymi z puszki, dodajemy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, sporą łyżeczkę cukru trzcinowego, tymianek, oregano, słodką oraz ostrą paprykę, przykrywamy i dusimy zawartość około 10 minut.

Następnie dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i dusimy kolejne 5 minut. Całość doprawiamy solą morską i czarnym pieprzem.

Podczas duszenia warzyw, gotujemy makaron w osolonej wodzie z dodatkiem płaskiej łyżeczki kurkumy. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i mieszamy z duszonymi warzywami. Całość posypujemy drobno startym parmezanem.

Życzę smacznego! :)
Krok 3 - Słoneczne spaghetti z duszonymi warzywami i parmezanem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kloruś 01.04.2015 09:19
chętnie bym się poczęstowała!
dollce 31.03.2015 22:04
Super propozycja
Betina#45 31.03.2015 21:07
Uwielbiam ! świetne
iskierka.ag 31.03.2015 20:55
To danie jest wiodące w mojej kuchni :) Ale z parmezanem jeszcze nie robiłam, na pewno wypróbuję :)
pajbek 31.03.2015 20:27
Coś dla mnie :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak