Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos cebulowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula biała 4 duże
bulion drobiowy 0,5 l
masło 3 łyżki
mąka 1,5 łyżki
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Sos cebulowy

Kroki postępowania

1
1. Cebulę kroimy w kostkę.
Krok 1 - Sos cebulowy foto
2
2. Smażymy na niewielkiej ilości oleju na rumiano. Następnie zalewamy bulionem i dusimy 5 minut na wolnym ogniu.
Krok 2 - Sos cebulowy foto
3
3. Na osobnej patelni roztapiamy masło. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy aż połączy się z masłem. Zasmażkę stopniowo dodajemy do sosu (należy szybko mieszać, aby nie powstały grudki). Zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Sos podajemy na ciepło jako dodatek do mięs.
Krok 3 - Sos cebulowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak