Doradca Smaku III, odc. 42: Dorada smażona z ziemniakami

odc. 42 Doradca Smaku

Doradca Smaku III, odc. 42: Dorada smażona z ziemniakami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • filety z dorady

    400 g
  • ziemniaki

    2 szt.
  • cytryna

    1/2 szt.
  • wino białe wytrawne

    100 ml
  • szalotka

    2 szt.
  • masło

    50 g
  • oliwa z oliwek

  • musztarda delikatesowa

Do smaku

  • pieprz kolorowy ziarnisty

  • pieprz cytrynowy

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 42: Dorada smażona z ziemniakami
Z filetów z dorady zdejmujemy skórę. Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki. Przygotowana rybę i ziemniaki osuszamy ze zbędnej wody za pomocą ściereczki lub papierowego ręcznika. W rondelku rozgrzewamy odrobinę masła. Filety smarujemy z jednej strony stopionym masłem i przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 42: Dorada smażona z ziemniakami
Następnie smarujemy z tej samej strony delikatnie musztardą delikatesową i przyklejamy do ryby plasterki ziemniaków. Na koniec ziemniaki smarujemy stopionym masłem. Tak przygotowaną rybę odstawiamy na 4-5 minut do lodówki.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 42: Dorada smażona z ziemniakami
Przygotowujemy sos. Szalotki kroimy w piórka i podsmażamy na pozostałym maśle. Po chwili dolewamy wino i redukujemy je do połowy. Dodajemy łyżkę musztardy.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 42: Dorada smażona z ziemniakami
W międzyczasie na oliwie smażymy rybę kładąc ją ziemniakami do dołu. Smażymy na mocnym ogniu przez ok. 4-5 minut, przyprawiając od góry solą i pieprzem cytrynowym. Następnie odwracamy rybę, tak, aby ziemniaki nie odkleiły się i smażymy z drugiej strony.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 42: Dorada smażona z ziemniakami
Pod koniec przygotowywania sosu dodajemy łyżkę masła, doprawiamy pieprzem kolorowym i dodajemy kilka kropli soku z cytryny. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Wykładamy danie na stół kładąc rybę na kilku łyżkach sosu.

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

norweska20

07.04.2015 22:43
dorada - muszę się z nią zaprzyjaźnić kulinarnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat