Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku III, odc. 42: Dorada smażona z ziemniakami

5.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

filety z dorady 400 g
ziemniaki 2 szt.
cytryna 1/2 szt.
wino białe wytrawne 100 ml
szalotka 2 szt.
masło 50 g
oliwa
Musztarda delikatesowa Prymat

Do smaku

Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku III, odc. 42: Dorada smażona z ziemniakami

Kroki postępowania

1
Z filetów z dorady zdejmujemy skórę. Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki. Przygotowana rybę i ziemniaki osuszamy ze zbędnej wody za pomocą ściereczki lub papierowego ręcznika. W rondelku rozgrzewamy odrobinę masła. Filety smarujemy z jednej strony stopionym masłem i przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym.
Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 42: Dorada smażona z ziemniakami foto
2
Następnie smarujemy z tej samej strony delikatnie musztardą delikatesową i przyklejamy do ryby plasterki ziemniaków. Na koniec ziemniaki smarujemy stopionym masłem. Tak przygotowaną rybę odstawiamy na 4-5 minut do lodówki.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 42: Dorada smażona z ziemniakami foto
3
Przygotowujemy sos. Szalotki kroimy w piórka i podsmażamy na pozostałym maśle. Po chwili dolewamy wino i redukujemy je do połowy. Dodajemy łyżkę musztardy.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 42: Dorada smażona z ziemniakami foto
4
W międzyczasie na oliwie smażymy rybę kładąc ją ziemniakami do dołu. Smażymy na mocnym ogniu przez ok. 4-5 minut, przyprawiając od góry solą i pieprzem cytrynowym. Następnie odwracamy rybę, tak, aby ziemniaki nie odkleiły się i smażymy z drugiej strony.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 42: Dorada smażona z ziemniakami foto
5
Pod koniec przygotowywania sosu dodajemy łyżkę masła, doprawiamy pieprzem kolorowym i dodajemy kilka kropli soku z cytryny. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Wykładamy danie na stół kładąc rybę na kilku łyżkach sosu.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 42: Dorada smażona z ziemniakami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 07.04.2015 22:43
dorada - muszę się z nią zaprzyjaźnić kulinarnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak