Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PAPRYKA KONSERWOWA

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

papryka czerwona 5 kg
cebula 2 szt
ziele angielskie
nasiona gorczycy Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

Zalewa

woda 12 szkl
ocet 10 % 1,5 szkl
cukier 3 szkl
sól 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: PAPRYKA KONSERWOWA

1/ Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pociąć w paski ok 2 cm. W dużym garnku zagotować wodę a na wrzątek powoli wrzucać pociętą paprykę. Parzyć kilka minut, aby tylko stała się elastyczna (ale i nie za długo by nie zrobiła się rozlazła) Odcedzić.

2/ Do każdego słoika wrzucić po plasterku cebuli , liść laurowy, 2-3 kulki ziela i pieprzu, szczyptę gorczycy. Do tak przygotowanych słoików wkładać sparzoną paprykę, lekko uciskając by jak najwięcej weszło.

3/ Składniki na zalewę zagotować. Gorącą zalewać napełnione słoiki i zakręcać. Pasteryzować ok 8-10 min od zagotowania się wody. Studzić postawione do góry dnem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 31.03.2015 11:28
moja ulubiona przekąska :-)
gosia1988 31.03.2015 09:57
mój mąż bardzo taką lubi :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak