Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KISZONA CUKINIA

5.0
(110)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na pyszną kiszoną cukinię, która świetnie nadaje się jako dodatek do obiadu oraz grilla. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i pomaga zatrzymać smaki lata na dłużej. Polecam.

Składniki:

cukinia 2-3 duże szt
korzeń chrzanu 1-2 szt
koper świeży 3-4 szt
ząbki czosnku 5 szt
woda 1 litr
sól 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: KISZONA CUKINIA

Kroki postępowania

1
1/ Cukinie (najlepiej małe z miękką skórką) umyć i pokroić na ćwiartki lub szóstki. Do każdego słoika wrzucić po kawałeczku korzenia chrzanu obranego, po 2 ząbki czosnku, kawałek kwiatu kopru oraz po kawałku liścia chrzanu. Następnie ciasno układać cukinie (jak ogórki).
Krok 1 - KISZONA CUKINIA foto
2
2/Wodę zagotować, ostudzić (wcześniej odmierzyć) i ma każdy litr wody dodać łyżkę soli, wymieszać. Gotowym roztworem zalewać cukinie i szczelnie zamknąć słoje.
Krok 2 - KISZONA CUKINIA foto
3
3/ Odstawić na kilka dni w ciemne i chłodne miejsce.
Krok 3 - KISZONA CUKINIA foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 31.03.2015 10:02
W sezonie wypróbuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak